Ja, absoluut rijden de chauffeurs in Sri Lanka op commissie. Niet allemaal doen ze dat natuurlijk en sommige dingen zijn ook serieus wel interessant. Als je in de edelstenen fabriek staat en je krijgt zonder blikken of blozen een sieraad aangeboden van 'maar' € 1.000,- dan voelt het toch wel ongemakkelijk. Dat vonden wij tenminste wel, want dit maakten wij zelf mee. Je bezoek aan die interessante houthandel, edelstenenfabriek of dat restaurant onderweg zal dus vaak vanwege de commissie worden gedaan. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je het niet zou willen zien, maar het verkoop stuk dat volgt vonden wij niet altijd even prettig. Je voelt je bijna verplicht om iets kleins te kopen. Maar voel je in geen enkel geval verplicht door deze werkwijze! Dit komt je trouwens overal ter wereld tegen hoor, het is echt niet uniek in Sri Lanka.

Afdingen
Wat wij vervelend vonden is dat er op de moment dat het hen uitkomt ineens in het Sri Lankaans wordt gecommuniceerd, terwijl het hele gesprek daarvoor in het Engels werd gevoerd. Wij vonden dat erg onprettig en merkten dat afdingen bijvoorbeeld erg lastig was daardoor. We kwamen er al snel achter dat er in Sri Lanka heel veel met commissies wordt gewerkt en dat chauffeurs dus maar al te graag naar een houtsnijderij, edelstenenfabriek of shabby restaurant rijden. Puur omdat ze daar dus commissie krijgen. Heel erg irritant. Onze chauffeur had daarna overigens wel altijd een veel beter humeur.

Nieuwsgierigheid ten top
Handig om te weten. Als een Sri Lankaan zijn neus in andermans zaken kan steken dan doet hij dat maar al te graag! Ze zijn echt zo enorm nieuwsgierig in Sri Lanka. Misschien is dat ook wel de reden waarom ze zoveel communiceren. We hadden een gesprek met de manager van een hotel die benieuwd was naar onze mening en tips en het personeel probeerde ons vervolgens uit te horen over wat er was besproken. Dit zetten ze ook in om meer te weten te komen over jouw manier van leven, dan weten ze hoeveel kans ze maken als je naar een luxe fabriek met edelstenen gaan.

Je moet hierbij natuurlijk niet vergeten dat Sri Lanka een land is waar toerisme eigenlijk nog in haar kinderschoenen staat en dat die directe Nederlanders die weten wat ze willen soms best een uitdaging zijn voor de Sri Lankanen.